
Dezynfekcja oznacza niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Oczyszczanie nie likwiduje wszystkich mikroorganizmów, ale redukuje ich ilość do nieszkodliwego poziomu. Za sprawą dezynfekcji powierzchni czy odkażania skóry dbamy o swoje bezpieczeństwo i zdrowie. Środki dezynfekujące pozwalają zredukować ilość grzybów, bakterii, wirusów, a także pasożytów znajdujących się na przedmiotach i na powierzchni naszego ciała. Wyniki dezynfekcji są zależne od metody działania, rodzaju mikroorganizmów, czasu poświęconego na niszczenie drobnoustrojów i warunków środowiskowych.
Rodzaje dezynfekcji
Istnieją różne metody dezynfekcji, w zależności od tego, jaka powierzchnia jest dezynfekowana.
Fizyczne metody dezynfekcji – w przypadku dezynfekcji fizycznej używa się pary wodnej o temperaturze ok. 100 stopni Celsujsza lub promieni UV o długości 256 nm.
Chemiczne – dezynfekcja chemiczna odbywa się przy pomocy związków i substancji chemicznych takich jak alkohole, aldehydy, fenole, kwasy i zasady, utleniacze i inne.
Termiczne – w tym przypadku dezynfekuje się wody, którą podgrzewa się do temperatury 70 stopni Celsujsza w celu zwalczania Legionelii.


